Как мога да помогна на някой с шизофрения?

Ако някой, когото познавате, има шизофрения, не винаги е лесно да разберете как да помогнете. Има обаче много различни неща, които можете да направите. Не забравяйте, че е възможно да изпитвате стрес и тревожност, ако се грижите за някой, страдащ от психическо разстройство, така че имайте предвид следното:

  • Шизофренията му/й не е по Ваша вина
  • Шизофренията му/й не е по негова/нейна вина
  • Не можете да излекувате заболяването му/й
  • Неговите/нейните вярвания или халюцинации му/й се струват много реални
  • Човекът не е разстройството
  • Дори най-добрите може да правят грешки

В тази секция

1. Научете повече за шизофренията

Познанията за шизофренията са важни, за да се разберат фазите, симптомите и през какво може би преминава един човек. Около шизофренията има много невярна информация, така че отделете време, за да разберете кое е мит и кое е истина.

2. Знайте признаците, че той/тя рецидивира

Всеки човек с шизофрения има различни симптоми и ход на заболяването. Разпознавайки признаците, че някой с шизофрения може да не се чувства добре, можете да му/й помогнете да се справи с болестта си. Следете за:2

Загуба на апетит

Тревожност или стрес

Нарушения на съня

Чувство на подозрителност или страх

Притеснение за мотивите на хората

Чуване на тихи гласове сега и отново

Затруднена концентрация

Ако разпознаете тези признаци, уверете се, че той/тя има достъп до лекарствата си и помислете за търсене на допълнителна подкрепа.

3. Потърсете цялата налична специализирана помощ

Има много подкрепа и услуги за хората, живеещи с шизофрения. До колкото повече професионални съвети имате достъп, толкова по-лесно ще се справите в по-трудните периоди.

4. Уверете се/ че той/тя приема лекарството си

Важно е хората с шизофрения да приемат лекарствата си както са им предписани. Това може да помогне за предотвратяване на рецидив.2 Когато се чувстват добре, опитайте се да създадете рутина, която да се спазва. Работете заедно за преодоляване на всякакво забравяне, което би довело до пропускане на доза от медикамента.

5. Уверете се, че най-близкият му/й човек е добре

Човек с шизофрения може да се затруднява да мисли ясно и да се грижи за себе си или за другите.1 Ако той/тя има зависим от тях човек, можте да помогнете, като асистирате с ежедневни задачи като домакинска работа или пазаруване. Можете също така просто да проверявате, за да се уверите, че е добре.

6. Помогнете му/й да намери смислени занимания и да усвои нови умения

Важно е да се съсредоточите върху позитивите, нещата, на които се радват или в които показват добри умения. Опитайте да си поставите малки, реалистични цели и да помогнете да намерите работа или умения, които са управляеми и значими. Не забравяйте, че затруднената концентрация е симптом на шизофрения и затова е важно да сте търпеливи.1

7. Грижете се за себе си

Никога не е лесно да гледаш човек с шизофрения, когото познаваш или е твой близък. Уверете се, че обръщате внимание на собствените си нужди и отделяте време за себе си.

Намерете някой, с когото да говорите за Вашите чувства

Поддържайте връзка с приятели и членове на семейството

Не приемайте лично обидно поведение и думи 

В Обединеното кралство можете да намерите полезни ресурси, които да се грижат за Вашето благосъстояние и хората около Вас, с организации като Mind UK и Rethink Mental Illness.
Ако се намирате на друго място, потърсете институции и благотворителни организации за психично здраве.

 Справочна информация

  1. NIMH, Schizophrenia, 2016. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/schizophrenia/index.shtml [Accessed Jul 2019]
  2. NHS, Living with schizophrenia, 2016. https://www.nhs.uk/conditions/schizophrenia/living-with/ [Accessed Jul 2019]
Login to Unlock

Бърз преглед на шизофренията

Шизофренията може да се определи като тежко психично разстройство, което засяга поведението, мислите и емоциите. Може да забележите първите симптоми през тийней

повече…
Login to Unlock

Как се диагностицира шизофренията?

Диагнозата не е възможна преди появата на първите остри психотични симптоми според актуалните насоки. Въпреки това откриването на продромални признаци може да е

повече…
Showing 0 result(s).